Ondervoeding bij ouderen

 

Van de thuiswonende 65-plussers in Nederland is zeker tien procent ondervoed, meldt de NOS. Dat blijkt uit drie onderzoeken van de Vrije Universiteit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ondervoeding bij ouderen werd niet eerder in kaart gebracht.

 

Volgens het onderzoek is een oudere ondervoed als hij of zij het afgelopen jaar meer dan vier kilo is afgevallen en honger- en vermoeidheidsverschijnselen vertoont. Als de diagnose van ondervoeding is gesteld komt een diëtist langs, die een schema opstelt om de oudere weer op gewicht te brengen.

 

Hoogleraar Marjolein Visser, verbonden aan het Institute of Health Sciences van de VU, zegt tegenover NOS.nl dat ze de percentages hoog vindt en wil dat er meer gedaan wordt om ondervoeding tegen te gaan. Volgens Visser ligt het percentage ondervoede ouderen in instellingen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen hoger, namelijk tussen de 18 en 33 procent. Relatief is het probleem daar dus groter, maar in absolute getallen niet. 95 procent van de Nederlandse ouderen woont namelijk thuis.

 

Bij ouderen die thuiszorg ontvangen ligt het percentage ondervoeding op 35 procent. Volgens Visser is dat logisch: „Het is een kwetsbare groep. Die ouderen zijn vaak chronisch ziek of ze hebben psychische problemen waardoor ze te weinig eten.” Als redenen voor ondervoeding noemt Visser een depressie of rouwverwerking, maar ook pijn die ouderen bij het eten kunnen hebben vanwege een slechtzittend kunstgebit.

 

© 2012, nrc.next

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s